Zoznam alergénov


Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/891ES, ktorou sa mení a dopÍňa smernica 2000/13IES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR Č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín. V zmysle citovaného výnosu máme povinnosť zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušný pokrm obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.

  1. Obilniny obsahujúce lepok, t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody
  2. Kôrovce a výrobky z nich
  3. Vajcia a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Arašidy a výrobky z nich
  6. Sójové zrná a výrobky z nich
  7. Mlieko a výrobky z neho
  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadámové orechy a výrobky z nich
  9. Zeler a výrobky z neho
  10. Horčica a výrobky z nej
  11. Sezamové semené a výrobky z nich
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciach vyšších ako 10mg/kg alebo 10mg/l
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho
  14. Mäkkýše a výrobky z nich